· 

Bullet Journal uitleg

Bullet Journal is een geweldig systeem om jouw leven en gedachtenspinsels op orde te krijgen. Je bent waarschijnlijk al tegen de term Bullet Journal aangelopen (anders zou je hier niet zijn), maar wat is het nou precies en hoe doe je het? Deze post is gemaakt om jou op weg te helpen!

Wat is een Bullet Journal?

De Bullet Journal is een organisatie-systeem uitgevonden door een intelligente man, genaamd Ryder Carroll. "Het analoge systeem voor het digitale tijdperk", zoals het wordt omschreven op de officiële Bullet Journal website. Kort omschreven is het een notebook die je gebruikt voor alles wat je nodig hebt. Dus als jij zo iemand bent die altijd overal losse post-its en briefjes heeft rondslingeren; de Bullet Journal is echt iets voor jou!

 

Het filmpje van Ryder Carroll zal al heel veel verheldering geven. Het is mega makkelijk uitgelegd en laat alle basics zien. Voordat je verder leest, kijk zeker even dit filmpje!

Wat heb je nodig?

Een notebook, een pen en eventueel een liniaal. Waarschijnlijk heb je tijdens het zoeken naar Bullet Journal op Google of Instagram heel veel prachtige foto's gezien van geweldig creatieve pagina's, maar de roots van de Bullet Journal zijn praktischer en functioneler. Ryder Carroll zegt dat een notebook en een pen het enige is wat je nodig hebt (en ik vind dat hij gelijk heeft!). Natuurlijk kan je het zo kleurrijk, druk en creatief maken als je zelf wil, maar de basics zijn eenvoudig.

Hoe te beginnen?

Open je notebook. Haal adem. Op Facebook, Instagram en fora hoor je vaak dat mensen bang of zenuwachtig zijn om te beginnen in hun notebook. De Bullet Journal is een flexibel en forgiving systeem: als je niet tevreden bent kun je de pagina omslaan en opnieuw beginnen. Probeer dus niet te perfectionistisch te zijn, oefening baart kunst! Jouw Bullet Journal moet vooral praktisch en handig zijn, dus richt het vooral in zoals JIJ het wil.

Wat is rapid logging?

De Bullet Journal gaat oorspronkelijk om Rapid Logging, wat betekent dat jij jouw taken, notities en afspraken snel op papier kan brengen. De bullets worden hiervoor gebruikt (en daar komt dus ook de naam vandaan). Bullets zijn tekentjes die horen bij bepaalde categorieën. Ryder Carroll heeft drie categorieën in zijn originele systeem zitten: taken, evenementen en notities. Voor taken gebruikt hij een puntje, voor evenementen een cirkeltje en voor notities een streepje. Natuurlijk kan jij jouw eigen categorieën toevoegen (zoals verjaardagen bijvoorbeeld) en hier je eigen tekens voor gebruiken. Het is een flexibel systeem, dus je kunt het aanvullen met wat jij maar wil! De pagina waar jij een overzicht plaats van deze tekentjes, wordt ook wel de Key genoemd.

Wat komt er allemaal in mijn Bullet Journal?

De officiële Bullet Journal site praat over Modules vier veel voorkomende onderdelen in een Bullet Journal.

 • De Index; dit zijn de eerste pagina's van je notebook. Hier kun je alle pagina's met het bijbehorende paginanummer opschrijven om snel je belangrijke pagina's terug te vinden. De index zorgt ervoor dat jouw systeem geen vaste opzet nodig heeft want alles is makkelijk terug te vinden.

 

 • Future log; dit wordt gebruikt om afspraken in de verre toekomst vast te leggen. De Bullet Journal is ontworpen om niet ver vooruit te werken (maar hey, als jij dat wil mag dat!), maar Ryder Carroll is zich bewust van het feit dat mensen afspraken hebben in de verre toekomst. Die kunnen hier vastgelegd worden.

 

 • Monthly log; je raadt het al, de monthly log wordt gebruikt om een maand te plannen. Dit is meestal één pagina met kalender en één pagina met de taken van die maand.
 • Daily log; de daily log bevatten al jouw dagelijkse taken, afspraken en notities. Ryder Carroll geeft de tip om deze niet van te voren allemaal op te stellen, je weet immers nooit hoe je dag eruit gaat zien en hoeveel plek je nodig hebt.

Waar laat ik andere informatie?

De Bullet Journal staat bekend om het kwijt kunnen van alle informatie die je maar wil. Waar komt dat dan terug in dit verhaal? Dit is het moment dat Collecties om de hoek komen kijken. Collecties kunnen veel verschillende dingen zijn, zoals lijstjes, projecten of alle andere dingen die jij in jouw Bullet Journal kwijt wil. Sla de pagina om en schrijf het op, makkelijk toch?!

Is dit het?

Nee, dit is niet alles. Er zijn nog verschillende onderwerpen die behandeld moeten worden: migratie, creativiteit, challenges.. ga zo maar door! Op deze blog zullen we alle belangrijke informatie gaan behandelen, dus speur even rond als jij verder wil dan alleen de basics.

 

Ik hoop jullie hiermee op het goede pad te zetten. Vragen? Laat het hieronder weten en wij proberen je altijd te helpen.

 

Enjoy journalling!

 

Liefs Charissa.


Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Sarah (woensdag, 28 juni 2017 22:25)

  Ik ben al fan van deze site!

 • #2

  Ing (donderdag, 29 juni 2017 03:53)

  Wat een fijne en duidelijke uitleg!

 • #3

  Mirjam (donderdag, 29 juni 2017 11:58)

  Leuke website! Ik gebruik zelf al een jaar mijn Bullet Journal en ik vind het leuk om te lezen dat je de journalers 'vrij' laat, om het zo maar te zeggen. Te vaak kom ik op internet tegen dat mensen claimen dat iets zo moet, terwijl ik juist die vrijheid van een Bullet Journal zo fijn vind.
  Ik ga zeker meer lezen, want ik ben altijd wel op zoek naar nieuwe ideetjes om mijn bujo nog leuker en/of handiger te maken.
  Groetjes,
  Mirjam

 • #4

  Astrid van DuLmen (zondag, 25 februari 2018 11:53)

  Ik word graag lid van deze site,
  zooo leukk

 • #5

  marzusjevancar@gmail.com (donderdag, 15 maart 2018 16:04)

  leuk graag meer info. bedankt fijne dag

 • #6

  wilma (zaterdag, 05 mei 2018 10:15)

  Ik had de video van Ryder Carroll al gezien, maar deze heldere uitleg maakt het nog duidelijker. Ga gauw verder neuzen op deze site.
  Bedankt hoor.